Over het drie berken varken 

Wij houden bij onze tuinderij ook Husumer varkens dit is een oud landras van Duitse oorsprong. Het is een sober ras dat met weinig tevreden is. ze kunnen tegen een stootje. Wij fokken deze varkens voor het behoud van het ras omdat het een zeldzaam ras is, maar ook om hun mooie vleeskwaliteit. Het vlees is namelijk mooi dooraderd, dit betekent dat het vlees mooi van smaak is. Dit komt door hun bewegelijke aard en omdat ze bij ons op de tuin lopen om oogstresten op te ruimen. Zo gebruiken we ze waar ze voor gemaakt zijn: scharrelen en rommel opruimen. Waardoor je een prachtige authentieke smaak krijgt en wij de gesloten kringloop in het bedrijf.  

 

 

Manier waarop wij onze varkens houden 

Onze varkens houden we hier van zaadje tot karbonaatje. Dat betekent dat de varkens die wij mesten hier geboren zijn. Zo hebben wij controle over het hele proces.  Wij hebben een eigen beer (mannetjes varken) en aantal zeugen en we proberen zo natuurlijk mogelijk te werken. Daarom houden wij onze varkens in groepen en blijven de biggen bij de moeder tot de zeug ze zelf verstoot. Onze biggen komen al vanaf een leeftijd van drie weken buiten. ze gaan dan met de zeug de wei in.

Wat eten onze varkens 

De varkens eten wat het seizoen te bieden heeft. Zo eten ze het hele jaar door oud brood en daarnaast wat het seizoen te bieden heeft. In de winter is dat vooral wat we hebben verbouwd aan voedergewassen, met die reden verbouwen wij voederbieten voor onze varkens en aardperen. In de zomer mogen ze elke dag een paar uur grazen en krijgen ze wat er aan groenteafval is. 

Het nut voor ons op de tuin 

We gebruiken de varkens op de tuin, na een teelt maken ze het land weer klaar voor een nieuwe teelt. Ze eten de oogstresten op en wroeten het om zodat we het alleen even hoeven los te treken met een cultivator. Dus hoeven we niet te ploegen wat het bodemleven ten goede komt. Op deze manier bemesten de varkens tegelijkertijd voor ons de tuin en bestrijden ze de wortels van het onkruid.